Tuesday 5.45 – 7.15 pm (90 mins) – beginners/improvers level Functional Flow – Strength and Serenity at Functional Pilates and Movement, Fornham All Saints
Tuesday 7.30 – 9.00 pm (90 mins) – all levels Deep Slow Vinyasa Flow at Functional Pilates and Movement, Fornham All Saints
Thursday 7.15 – 8.45 pm (90 mins) – entry level 1 (all levels welcome) Foundations of Flow
Saturday 9.30 – 11.00 am (90 mins) – level 2-3 Deep Slow Vinyasa Flow
Monday 5.30 – 7.00 pm (90 mins) – level 1-2 Functional Flow – Strength and Serenity
Tuesday 5.45 – 7.15 pm (90 mins) – level 1-2 Functional Flow – Strength and Serenity
Tuesday 7.30 – 9.00 pm (90 mins) – level 2-3 Deep Slow Vinyasa Flow
Thursday 7.00 – 8.30 pm (90 mins) – entry level 1 (all levels welcome) Foundations of Flow
Friday 5.30 – 7.00 pm (90 mins) – level 1-2 Functional Flow – Strength and Serenity
Saturday 9.30 – 11.00 am (90 mins) – level 2-3 Deep Slow Vinyasa Flow– bookable direct here
This is a dynamic form of yoga where the first part of the class gives the student a thorough ‘work in’, focussing on strengthening and stabilising (especially the core, through awareness of bandha), energising, heating and mobilising the whole body to gain the maximum benefits from the second part of the class. Here, the focus shifts to deeper poses held for longer duration to explore flexibility, to release tension and to work to address imbalances due to excessive training, asymmetrical sports with l/r dominance, postural issues, past or present injuries and stress/life style factors. The issues reside in our tissues …. A regular yoga practice will undoubtedly serve to improve your sense of overall well being, whatever your background or motivation for stepping on to the mat.
The aim of the practice is to experience integration of breath, body and mind….. deepening your awareness and take this with you off of the mat, long after the class has finished…..into your training, your sport and your work and life.
Classes are structured in seasonal blocks, so that there is a repetitive and progressive quality to the sequencing, and a somatic logic to their evolution. ‘Peak poses’ are deconstructed so that there is an understanding of the objectives of the asana as well as a safe journey to explore finding the right level appropriate for you. I encourage the use of props and modifications – for a safer practice, but also one that is more relevant to your bespoke experience. The idea is for you to explore the flow, not impose the flow on you.
There is much overlap between the classes, so that if a class is missed or a different class time is attended for whatever reason, there is still continuity as well as something different to explore. As such, drop in students are always welcome (please book here https://bookwhen.com/sahasta ) although regular attendance is encouraged.
Classes can include meditation and visualisation, pranayama (breathing techniques for cleansing, heating, balancing, calming or energising – all aid focus and concentration), application of bandha (energy “locks” – essentially the use of deep core muscles for stabilising either part or the full length of the spine within asanas and especially the transitions between to enhance energy flow and improve overall postural integrity) and asana (the physical sequence of poses).
Every body can practice yoga. Whatever your experience or background. Please contact me if you have any questions about finding the right class for you.
The next of these amazing yoga events is on October 16th 2019 – 6-9pm Please use the link above to secure your place in that wonderful space x